az Önkéntesség Támogatásáért

27 éve indult el az első Talentum Önkéntes-
képző.

21 éve működik a Talentum Alapítvány.

17 éve jött létre a Csongrád Megyei Önkéntes Centrum.

english

YouTube

Vakbarát nézet

Facebook

Keresés

Facebook

Társadalmi fejlesztés az

együttműködés erejével

  Hazai önkéntesség

  Aki szeretne új tapasztalatokat szerezni, egy társadalmi ügyet megismerni, és tenni azért, vagy aki szeretné ismereteit bővíteni egy-egy szakterületen, vagy csak sok szabad ideje van és szeretné jól eltölteni, annak az egyik legjobb lehetőség: az önkéntes tevékenység!

  Az önkéntességre jelentkezők igényei nagyon eltérőek lehetnek, van, aki csak rövid időre szeretne valamit vállalni, vagy alkalmi jelleggel (pl.: nyáron egy-egy táborban, vagy egy önkéntes akció erejéig), van aki hosszabb időre szeretne elköteleződni, és szeretné beleásni magát az új területbe (pl.: kórházi önkéntesek). Van, aki azt szeretné csinálni önkéntesként, ami a szakmája, vagy amihez ért (pl.: könyvelő, fordító…), és van, aki teljesen más területen szeretné magát kipróbálni, vagy szeretne feltöltődni (pl.: egy könyvelő, aki vakoknak olvas fel, vagy egy régészeti feltáráson önkénteskedik). Mindez lehetséges a civil szervezeteknél, a nonprofit intézményeknél!

   

   

  Az önkéntes tevékenység megkezdéséhez nincs másra szükség, csak arra, hogy valaki felkeresse az Önkéntes Centrumunkat, ahol tanácsot adunk, segítünk lehetőséget találni vagy az Interneten keresi meg magának egyből azt a tevékenységet, amit végezni szeretne, és a hozzá tartozó intézményt. Az önkéntes feladata, hogy felvegye a kapcsolatot a fogadóhellyel, egyeztessék az önkéntes tevékenység feladatait, időbeosztását, minden további szükséges információt.

  A fogadószervezet felkeresését követően, ha megtörtént a közös megállapodás a munkavégzés körülményeiről és feltételeiről, akkor lehetséges egymással írásbeli szerződést is kötni. Ez nem minden esetben kötelező, de hasznos lehet. Van olyan önkéntes tevékenység, amihez bizonyos képesítések és/vagy egészségügyi alkalmasság szükséges, vagy olyan, amihez képzésen kell részt venni a tevékenység megkezdése előtt. A fogadó szervezet a munkavégzéshez szükséges kereteket biztosítja az önkéntes számára.

  Az önkéntes a munkavégzéséért hagyományos értelemben vett ellenszolgáltatást (fizetést) nem kap, de az önkéntes törvény értelmében a civil szervezetnek lehetősége van a munka során felmerülő költségeket (pl.: telefon, étkezés, munkaruha, utazás, stb.) megtéríteni, vagy akár csekély összegű juttatást is adni. Ezeket érdemes a civil szervezettel egyeztetni, akik lehetőség szerint mindig igyekeznek az önkéntesek felmerülő költségeit téríteni.

  Közérdekű önkéntes (tehát a törvényben rögzített feltételeknek megfelelő) tevékenységet gyakorlatilag minden 10. életévét betöltött magyar állampolgár végezhet. Még korlátozottan cselekvőképesek is. Életkortól és cselekvőképességtől függően változik, hogy ki mennyi munkát, és milyen körülmények között végezhet.

  Amit fontos tudni és átgondolni:

  Az önkéntes tevékenység a fogadószervezet életében pontosan ugyanolyan fontos munka, mint amit a fizetett munkatársak látnak el, bár a munka keretei mások, a felelős vállalás és a megbízhatóság ugyanolyan alapvető eleme az együttműködésnek.

  Minden fogadóhelynek más és más belső munkastílusa, belső szabályai vannak, amit az önkéntesnek érdemes figyelembe vennie, és azokat be is kell tartani.

  Az önkéntes tevékenységet végző önkéntes úgy tud segítséget adni másoknak, hogy közben ő maga is élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodik!

  Amennyiben szeretne önkéntesként regisztrálni alapítványunknál, töltse le regisztrációs lapot, olvassa el az adatkezelési tájékoztatót. A regisztrációs lapot kitöltve, scannelve kérjük elküldeni az onkentes@talentumonkentes.hu e-mailcímre. Munkatársunk pár napon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

  Önkéntes regisztrációs lap

  Önkéntes adatkezelési tájékoztató

  X